Nikodem Augustyniak

Opublikowane przez Fundacja Jagoda w dniu

Nikodem Augustyniak miał wypadek 5 miesięcy temu (kwiecień 2020). Spędził 5 tygodni w szpitalu w Lublinie gdzie kilkakrotne oczyszczano rany z martwicy i przetaczano krew, podawano immunoglobuliny, aż wreszcie wykonano przeszczep. Niestety przeszczep był nieudany – nie przyjął się, rana się powiększała w ciągu każdego tygodnia poszerzała swoją powierzchnię aż do 5 cm.
W Katowicach wykonano kolejny przeszczep – tym razem udany.
Nikoś przetrwał 10 narkoz. Pojawiły się dwa przykurcze – nie mógł w pełni wyciągać, podnosić, prostować ręki. Pojawiły się również blizny przerostowe. Nikodem pomimo całego bólu jest pogodnym chłopcem – śmieje się, walczy o sprawność swojej rączki a jego mama razem z nim. Codziennie od prawie pół roku Nikodem jest rehabilitowany, usprawniany. Mama Nikodema poświęca dużo czasu na szukanie nowych sposobów pomocy dla swojego syna – szuka ośrodków, czy lekarzy na NFZ i prywatnie. Pandemia koronawirusa wszystko utrudnia.

Koszty leczenia oparzeń w Polsce są bardzo drogie, a leczenie może trwać nawet kilka lat. Na NFZ niestety nie kupimy większości maści, czy plastrów silikonowych, które są bardzo ważne przy procesie gojenia ran. Specjalne ubranie uciskowe należy wymieniać co 3 miesiące – bo dziecko rośnie. Dojazdy do lekarzy, prywatne wizyty, ćwiczenia rehabilitacyjne, to wszystko mocno obciążyło budżet rodziny Nikodema.

Mama Nikodema dzielnie walczy o jego zdrowie, uczy się jak poruszać w nowej rzeczywistości gdzie NFZ tak mało zapewnia, szuka pomocy gdzie tylko się da.

Zwracamy się z prośbą o wsparcie małego Nikodema, nazywanego przez mamę lawendowym chłopcem. Każda złotówka przeznaczona na leczenie chłopca to szansa na jego szczęśliwe dorastanie – bez bólu

Darowizny imiennie należy przekazywać na nr konta Fundacji: 78 2490 0005 0000 4530 3670 0568 z dopiskiem: Nikodem Augustyniak.