Franio Praczyk

Franio Praczyk z Oleśnicy 18 maja 2016. w nieszczęśliwym wypadku uległ poparzeniu termicznemu – wylał na siebie wrzątek z czajnika elektrycznego. Miał wtedy zaledwie roczek. Poparzył ok. 39 % powierzchni ciała. Oparzeniu uległa górna oraz dolna kończyna – lewa rączka oraz nóżka. Przetransportowany karetką do Szpitala Klinicznego nr 1 Kliniki Chirurgii i Urologii Dziecięcej we Wrocławiu odbył tam ponad miesięczne leczenie. Podczas hospitalizacji Franek przeszedł szereg wieloetapowego leczenia chirurgicznego, w tym między innymi usunięcia zdewitalizowanej tkanki, martwicy. Kolejno wykonano autprzeszczepy skóry z uda prawego. Franio poddawany był wielokrotnemu znieczuleniu ogólnemu, szerokiej antybiotykoterapii oraz bardzo silnym środkom przeciwbólowym otrzymał także jednostki krwi. Rany oparzeniowe leczono opatrunkami z jonami srebra, a także zastosowano opatrunek Suprathel. Obecnie Franio wymaga leczenia zmian wtórnych – przerostowo – bliznowatych. Konieczne jest kosztowne, złożone postępowanie lecznicze: kompresoterapia, stosowanie maści sylikonowych oraz laseroterapia, a także całodobowe ubranko uciskowe – szyte na wymiar, co około 2,5-3 miesiące. Prosimy o wsparcie w leczeniu i walce o sprawną nóżkę Frania, który jest zawsze uśmiechnięty oraz pełen energii.

Franio Praczyk