Kubuś Barra

Opublikowane przez Fundacja Jagoda w dniu

Kubuś Barra ze Świnoujścia przeżył straszny wypadek. Do nieszczęścia doszło 17.12.2017 r. Kubuś chwycił butelkę myśląc, że znajduję się w niej mleko do picia, a znajdował się tam wrzątek. W chwili wypadku miał zaledwie 14,5 miesiąca. Trafił do Szpitala Miejskiego w Świnoujściu, gdzie udzielono mu pierwszej pomocy w stanie ciężkim. Po 45 minutach przyjechała karetka, która zawiozła Kubusia na sygnale do Regionalnego Centrum Leczenia Oparzeń dla Dzieci i Młodzieży SPS ZOZ “Zdroje” Szczecin. Na miejscu stwierdzono oparzenia IIb i III stopnia na 21 % powierzchni ciała. Oparzeniu uległa połowa buzi (prawa strona), bark, szyja, plecy oraz klatka piersiowa. Po przyjęciu na oddział został wprowadzony w śpiączkę farmakologiczną w celu założenia opatrunków, po 3 dniach stwierdzono, że nastąpiła martwica skóry właściwej i należy wykonać przeszczep skóry. 22.12.2017 pobrano mu skórę z lewego uda w celu przeszczepienia jej w miejsce oparzenia tj. szyi, tułowia, klatki piersiowej i pleców. Po 6 dobach od przeszczepu Kubuś mógł wreszcie wyjść do domu. Bitwę z przeszczepem wygraliśmy ponieważ przeszczep sie przyjął jednakże przed nami długa droga, aby Kubuś był dzieckiem szczęśliwym, pełnym życia a przede wszystkim akceptowanym przez społeczeństwo. Potrzebne są fundusze na maści nawilżające, ubranka uciskowe, kremy, plastry silikonowe, maści na bliznę oraz rehabilitację.

Prosimy o 1 % podatku bądź darowiznę na ratowanie zdrowia Kubusia.