Kampania społeczna OSP FIREBAG!

Opublikowane przez Fundacja Jagoda w dniu

Druhny i Druhowie Ochotniczych Straży Pożarnych,
zapraszamy Was do aktywnego udziału w naszym projekcie OSP FIREBAG!, dzięki któremu sami możecie doposażyć Waszą jednostkę w specjalistyczny zestaw medyczny PSP R1. Wiemy, że ciężko pracujecie nad zdobywaniem środków na funkcjonowanie jednostek. Wiemy także, że potraficie być skuteczni w ich zdobywaniu.

Naszym celem jest wyposażenie jednostek OSP w medyczny zestaw ratunkowy, jednak ze względów kosztowych jest to projekt rozłożony na długie lata. Teraz sami możecie pomóc nam i przyspieszyć jego realizację.

Zapraszamy do wypełnienia formularza zgłoszeniowego.
Proponujemy nawiązanie współpracy z naszą Fundacją w celu pozyskania środków na zakup specjalistycznej torby medycznej.
Razem z nami możecie również zbierać 1% podatku.
Wszystkich zainteresowanych zbieraniem 1% z nami proszę o zapoznanie się z regulaminem zamieszczonym poniżej.

Jednocześnie uruchamiamy konkurs dla jednostek OSP “Strażak pali się do roboty, by życie nie poszło z torbami”.

Przedmiotem konkursu jest zdjęcie danej jednostki OSP z udziału w zdarzeniu, szczególnie z akcji w której nastąpiło zagrożenie poparzeniem i przedstawia, w jaki sposób jednostka OSP radzi sobie bez specjalistycznej torby PSP R1.
Zdjęcia konkursowe można przesyłać od dnia 02 kwietnia 2020 r. do dnia 31 maja 2020 r. do godz. 23:59. Decyduje data wysłania.

Do wygrania aż 3 atrakcyjne nagrody:

Nagroda I stopnia: specjalistyczna torba medyczna do ratowania życia PSP R1 z wyposażeniem dodatkowym: koc hydrożelowy Water Jel oraz zestaw opatrunków Water Jel o wartości 4385,00 zł

Nagroda II stopnia: koc hydrożelowy Water Jelplus zestaw opatrunków Water Jel o wartości 1435,00 zł

Nagroda III stopnia: zestaw opatrunków Water Jel o wartości 545,00

Aktualizacja z dnia 24.02.2020 r.

Projekt OSP FIREBAG

Rusza projekt doposażenia jednostek OSP w zestaw ratujący życie

Fundacja JAGODA rusza z pierwszym i jedynym w Polsce projektem zaplanowanym na tak szeroką skalę, jakim jest doposażenie jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych w specjalistyczny zestaw pierwszej pomocy przy oparzeniach. Projekt nosi nazwę OSP FIREBAG.

Inaugurację projektu rozpoczęliśmy w gościnnej Gminie Lututów w woj. łódzkim, gdzie 21 lutego br. z udziałem Burmistrza Marka Pikuły przekazaliśmy jednostce OSP Chojny pierwszy profesjonalny zestaw.

Relację fotograficzną można obejrzeć na stronie ? http://www.tugazeta.pl/1,osp-chojny-zbroi-sie-w-kolejny-spr…

Materiał video TuGazeta

Dziękujemy redakcji tugazeta.pl za obecność!

Jest to projekt ogólnopolski o charakterze długofalowym, w ramach którego jednostki OSP otrzymają bezpłatnie torbę medyczną wyposażoną w szeroki zestaw profesjonalnych opatrunków, plastrów i zestawów medycznych niezbędnych do ratowania życia.

O potrzebie i sensie Projektu OSP FIREBAG niech świadczy fakt, że to właśnie strażacy z OSP z reguły wyruszają do pożarów i zdarzeń jako pierwsi, często są przy groźnych wypadkach komunikacyjnych, które mogą przytrafić się w trasie każdemu kierowcy, nie mają jednak takich możliwości, aby skutecznie ratować życie.

Razem z jednostkami OSP chcemy ratować każde życie! Wspólnie z Wami możemy mieć realny wpływ na skuteczną pomoc. Skąd wiesz, czy czasem Twoja doraźna pomoc wspierająca nasz projekt nie będzie skutkować w przyszłości uratowaniem Twojego, albo bliskiej Ci osoby życia…?

Większość jednostek OSP, nie posiada tak specjalistycznego wyposażenia jak strażacy zawodowi. Obok braków sprzętowych są również niedofinansowani i sami z trudem zdobywają podstawowe wyposażenie.

Dlatego w ramach swojej działalności statutowej Fundacja JAGODA jako pierwsza i jedyna w Polsce ma zamiar sukcesywnie doposażyć w ratunkowe zestawy medyczne wszystkie jednostki OSP, które wyrażą chęć posiadania na swoim wyposażeniu takiego sprzętu. I zrobimy to, tylko DZIĘKI TWOJEMU WSPARCIU!

Według danych Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej  w Polsce działa 16 250 jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych w tym 4 341 włączonych do Krajowego Systemu Ratowniczo – Gaśniczego.

Zważywszy że koszt jednej torby medycznej wynosi 4000 zł, wartość całego projektu można oszacować na ponad 65 milionów zł!!!

To zdecydowanie przekracza możliwości finansowe Fundacji, stąd poruszymy i wykorzystamy wszystkie możliwe ścieżki finansowania, aby projekt miał bieżące finansowanie. Liczymy przy tym na Twoje zaangażowanie.

Pomóż nam ratować zdrowie i życie ludzi, którzy w wyniku wypadków doznali oparzeń. Przekaż swój 1%,wesprzyj nas bezpośrednią darowizną lub poprzez portal zrzutka, a my dzięki Twojemu wsparciu kupimy specjalistyczny sprzęt, który przekażemy jednostkom OSP.

Wpis z dnia 18.02.2020 r

Ruszamy z nową kampanią OSP FIREBAG!??
W ten piątek – 21.02 Fundacja Jagoda zainauguruje projekt w województwie łódzkim. Przekażemy torbę medyczną PSP R1 jednostce Ochotnicza Straż Pożarna Chojny
Torba ma nadrukowane specjalne odblaskowe logotypy Fundacji Jagoda. Będziemy działać nad pozyskaniem funduszy na kolejne torby i będziemy dalej doposażać inne jednostki OSP. Porozmawiamy też ze strażakami na temat oparzeń, zapytamy o wyposażenie torby i statystki związane z oparzeniami.
Na naszym profilu uruchomiona została zbiórka pieniędzy na zakup kolejnych toreb! Można ją znaleźć pod linkiem: https://www.facebook.com/donate/488799045407054/2959813837397351/, możecie również nas wspomóc klikając facebookowy przycisk , “przekaż datek”.
Cały czas można nas wspierać poprzez wpłaty na nasze konto ( Numer rachunku bankowego:
78 2490 0005 0000 4530 3670 0568 ). Wystarczy dodać opis OSP, a będziemy wiedzieli, że pieniądze mają być przeznaczone na torbę.