Kampania społeczna OSP FIREBAG!

Opublikowane przez Fundacja Jagoda w dniu

7.07.2020 r.

OSP Wrocławice – przekazanie nagrody konkursowej.

3.07.2020 odwiedziliśmy OSP Wrocławice i przekazaliśmy nagrodę za udział w konkursie “Strażak pali się roboty, by życie nie poszło z torbami”. ?

Fotograf: Patryk Rybka

Druhowie z OSP Wrocławice zajęli I miejsce i otrzymali torbę medyczną PSP R1 z wyposażeniem, do tego koc hydrożelowy oraz zestaw opatrunków waterljel na oparzenia.

Serdecznie dziękujemy za wspaniałe przyjęcie przez Jednostkę oraz mieszkańców Wrocławic. Po oficjalnej części zostaliśmy poczęstowani przepyszną grochówką oraz kiełbaskami z ogniska. ?

Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy Jednostki i życzymy dużo zdrowia! <3 ?

Na portalu youtube można obejrzeć relację z powitania Fundacji oraz przekazania nagrody:

2.07.2020 r.

Wszystkie nagrody trafiły do zwycięzców! Cieszymy się, że możemy wspierać kolejne Jednostki sprzętem, który może zminimalizować skutki oparzeń.

OSP Sząbruk

OSP Budzisław Kościelny
OSP Lututów

15.06.2020 r.

Wyniki konkursu dla Jednostek OSP

Dziękujemy wszystkim Jednostkom OSP, które zgłosiły się do konkursu „Strażak pali się do roboty, by życie nie poszło z torbami”.
Mieliśmy „burzę mózgów” przy wyborze zwycięskich zdjęć. Zdecydowaliśmy się też na przyznanie jednej nagrody specjalnej. To był nasz pierwszy konkurs i mamy nadzieję, że w przyszłości uda nam się zorganizować kolejne!

Wyniki:

Nagroda I stopnia: specjalistyczna torba medyczna do ratowania życia PSP R1 z wyposażeniem dodatkowym: koc hydrożelowy Water Jel oraz zestaw opatrunków Water Jel o wartości 4385,00 zł – OSP Wrocławice

Nagroda II stopnia: koc hydrożelowy Water Jel plus zestaw opatrunków Water Jel o wartości 1435,00 zł:  OSP Sząbruk

Nagroda III stopnia: zestaw opatrunków Water Jel o wartości 545,00: OSP Lututów

Nagroda specjalna za wartość merytoryczną nadesłanej pracy – równowartość nagrody III stopnia, czyli zestaw opatrunków Water Jel: OSP Budzisław Kościelny

Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy za wszystkie nadesłane prace konkursowe!❤️?

OSP Budzisław Kościelny: nagroda specjalna

02.06.2020r

Z dniem 02.06.2020 zakończyliśmy nabór wniosków od jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych w I edycji projektu OSP FIREBAG! doposażenia w torby medyczne PSP R1. Serdecznie dziękujemy wszystkim jednostkom OSP za przesłane zgłoszenia oraz udział w konkursie. Doposażanie jednostek rozpoczniemy sukcesywnie w kolejności nadesłanych zgłoszeń. Ze względu na ograniczenie źródeł pozyskiwania zewnętrznych funduszy celowych z powodu epidemii proces ten wydłuży się czasowo. Jednak dołożymy wszystkich starań, aby jak najszybciej pozyskać środki.

Jednocześnie informujemy, że kolejna II edycja naboru wniosków w projekcie OSP FIREBAG! rozpocznie się w styczniu 2021 roku, do której już teraz zapraszamy.

Druhny i Druhowie Ochotniczych Straży Pożarnych,
zapraszamy Was do aktywnego udziału w naszym projekcie OSP FIREBAG!, dzięki któremu sami możecie doposażyć Waszą jednostkę w specjalistyczny zestaw medyczny PSP R1. Wiemy, że ciężko pracujecie nad zdobywaniem środków na funkcjonowanie jednostek. Wiemy także, że potraficie być skuteczni w ich zdobywaniu.

Naszym celem jest wyposażenie jednostek OSP w medyczny zestaw ratunkowy, jednak ze względów kosztowych jest to projekt rozłożony na długie lata.

Jednocześnie uruchamiamy konkurs dla jednostek OSP “Strażak pali się do roboty, by życie nie poszło z torbami”.

Przedmiotem konkursu jest zdjęcie danej jednostki OSP z udziału w zdarzeniu, szczególnie po akcji w której nastąpiło zagrożenie poparzeniem i przedstawia, w jaki sposób jednostka OSP radzi sobie bez specjalistycznej torby PSP R1.
Zdjęcia konkursowe można przesyłać od dnia 02 kwietnia 2020 r. do dnia 31 maja 2020 r. do godz. 23:59. Decyduje data wysłania.

Regulamin konkursu do pobrania:

Do wygrania aż 3 atrakcyjne nagrody:

Nagroda II stopnia: koc hydrożelowy Water Jelplus zestaw opatrunków Water Jel o wartości 1435,00 zł

Nagroda III stopnia: zestaw opatrunków Water Jel o wartości 545,00

Razem ze zdjęciem konkursowym należy wysłać wypełniony załącznik:

Proponujemy nawiązanie współpracy z naszą Fundacją w celu pozyskania środków na zakup specjalistycznej torby medycznej.
Razem z nami możecie również zbierać 1% podatku.
Wszystkich zainteresowanych zbieraniem 1% z nami proszę o zapoznanie się z regulaminem zamieszczonym poniżej.

Aktualizacja z dnia 24.02.2020 r.

Projekt OSP FIREBAG

Rusza projekt doposażenia jednostek OSP w zestaw ratujący życie

Fundacja JAGODA rusza z pierwszym i jedynym w Polsce projektem zaplanowanym na tak szeroką skalę, jakim jest doposażenie jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych w specjalistyczny zestaw pierwszej pomocy przy oparzeniach. Projekt nosi nazwę OSP FIREBAG.

Inaugurację projektu rozpoczęliśmy w gościnnej Gminie Lututów w woj. łódzkim, gdzie 21 lutego br. z udziałem Burmistrza Marka Pikuły przekazaliśmy jednostce OSP Chojny pierwszy profesjonalny zestaw.

Relację fotograficzną można obejrzeć na stronie: http://www.tugazeta.pl/1,osp-chojny-zbroi-sie-w-kolejny-spr…

Materiał video TuGazeta

Dziękujemy redakcji tugazeta.pl za obecność!

Jest to projekt ogólnopolski o charakterze długofalowym, w ramach którego jednostki OSP otrzymają bezpłatnie torbę medyczną wyposażoną w szeroki zestaw profesjonalnych opatrunków, plastrów i zestawów medycznych niezbędnych do ratowania życia.

O potrzebie i sensie Projektu OSP FIREBAG niech świadczy fakt, że to właśnie strażacy z OSP z reguły wyruszają do pożarów i zdarzeń jako pierwsi, często są przy groźnych wypadkach komunikacyjnych, które mogą przytrafić się w trasie każdemu kierowcy, nie mają jednak takich możliwości, aby skutecznie ratować życie.

Razem z jednostkami OSP chcemy ratować każde życie! Wspólnie z Wami możemy mieć realny wpływ na skuteczną pomoc. Skąd wiesz, czy czasem Twoja doraźna pomoc wspierająca nasz projekt nie będzie skutkować w przyszłości uratowaniem Twojego, albo bliskiej Ci osoby życia…?

Większość jednostek OSP, nie posiada tak specjalistycznego wyposażenia jak strażacy zawodowi. Obok braków sprzętowych są również niedofinansowani i sami z trudem zdobywają podstawowe wyposażenie.

Dlatego w ramach swojej działalności statutowej Fundacja JAGODA jako pierwsza i jedyna w Polsce ma zamiar sukcesywnie doposażyć w ratunkowe zestawy medyczne wszystkie jednostki OSP, które wyrażą chęć posiadania na swoim wyposażeniu takiego sprzętu. I zrobimy to, tylko DZIĘKI TWOJEMU WSPARCIU!

Według danych Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej  w Polsce działa 16 250 jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych w tym 4 341 włączonych do Krajowego Systemu Ratowniczo – Gaśniczego.

Zważywszy że koszt jednej torby medycznej wynosi 4000 zł, wartość całego projektu można oszacować na ponad 65 milionów zł!!!

To zdecydowanie przekracza możliwości finansowe Fundacji, stąd poruszymy i wykorzystamy wszystkie możliwe ścieżki finansowania, aby projekt miał bieżące finansowanie. Liczymy przy tym na Twoje zaangażowanie.

Pomóż nam ratować zdrowie i życie ludzi, którzy w wyniku wypadków doznali oparzeń. Przekaż swój 1%,wesprzyj nas bezpośrednią darowizną lub poprzez portal zrzutka, a my dzięki Twojemu wsparciu kupimy specjalistyczny sprzęt, który przekażemy jednostkom OSP.

Wpis z dnia 18.02.2020 r

Ruszamy z nową kampanią OSP FIREBAG!??
W ten piątek – 21.02 Fundacja Jagoda zainauguruje projekt w województwie łódzkim. Przekażemy torbę medyczną PSP R1 jednostce Ochotnicza Straż Pożarna Chojny
Torba ma nadrukowane specjalne odblaskowe logotypy Fundacji Jagoda. Będziemy działać nad pozyskaniem funduszy na kolejne torby i będziemy dalej doposażać inne jednostki OSP. Porozmawiamy też ze strażakami na temat oparzeń, zapytamy o wyposażenie torby i statystki związane z oparzeniami.
Na naszym profilu uruchomiona została zbiórka pieniędzy na zakup kolejnych toreb! Można ją znaleźć pod linkiem: https://www.facebook.com/donate/488799045407054/2959813837397351/, możecie również nas wspomóc klikając facebookowy przycisk , “przekaż datek”.
Cały czas można nas wspierać poprzez wpłaty na nasze konto
Numer rachunku bankowego:
78 2490 0005 0000 4530 3670 0568.
Wystarczy dodać opis OSP, a będziemy wiedzieli, że pieniądze mają być przeznaczone na torbę.