Brygida Jankowska

Brygida Jankowska z Dzierżk przeżyła straszny wypadek, miała wtedy dopiero 3,5 roku. Do nieszczęścia doszło 24.04.2017r. Dziewczynka przewróciła na siebie wiadro z wrzątkiem. Trafiła do Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego im. L Zamenhofa w Białymstoku w stanie skrajnie ciężkim. W szpitalu stwierdzono oparzenia II i III stopnia 80% powierzchni ciała. Brygida oparzyła tułów, bark, biodra, pośladki, krocze, kończyny górne i dolne, przez co musiała być cewnikowana. W SOR założono wenesekcje żyły odpiszczelowej, dojście do żyły szyjnej zewnętrznej, zaintubowano, założono opatrunki, podłączono płyny. Po przyjęciu do OIT dziewczynkę podłączono do respiratora.

Z uwagi na rozległość i głębokość oparzenia zaliczono je do oparzeń ekstremalnych. Dlatego po konsultacji chirurgicznej dziewczynkę w dniu 24.04.2017 transportem lotniczym przekazano do Ośrodka Leczenia Oparzeń w Łęcznej, gdzie przebywała do 14.07.2017 r. W tym czasie przeszła przeszczepy tułowia, kończyn górnych i dolnych. W tej chwili Brygida ma przykurcz zgięciowy w stawie łokciowym lewym i stawach biodrowych.

Potrzebne są środki finansowe na kremy, plastry silikonowe, ubranka uciskowe, leczenie blizn i dalszą rehabilitację, aby Brygidka mogła wejść w życie bez skazy.

Brygida Jankowska

przekaż darowiznę